Eskymácký únor

Eskymácký únor

Ještě před uzavřením jsme si s dětmi stihli užít spoustu legrace. Fotoreportáž najdete v článku níže.

Během února se toho událo hodně. Přivítali jsme do kolektivu nové kamarády a rozšířila se nám i parta "spáčů" po obídku. Tématem pro tvoření, příběhy a pohádky byly eskymáci, iglů a život za polárním kruhem.

Během tohoto měsíce zde mimo tetiček byla i skvělá praktikantka Anička, která dětem rychle přirostla k srdci. Zapojovoala se do všech rozcviček, dělala s dětmi legrační hry a díky svému výtvarnému talentu jsme udělali novou výzdobu za okna v podobě originálních krásně vyzdobených domečků.

Díky sněhu jsme mohli dělat "andělíčky" a zkoušet různě vzorované stopy ve sněhu. Nejlepší byl čerstvý sníh, ve kterém nás bavilo třeba i jen běhat sem a tam a dělat hromadný závod "od tety Šári k tetě  Martě". Po mrazivých procházkách přišel vhod teplý čaj, jehož ovocnou příchuť většinou vybíral Charly.

Tety nám uspořádaly maškarní párty v rámci období Masopustu. Vyráběli jsme masopustní koláče a zdobili je těstovinami a spoustou jiných drobných nových materiálů, vytvořili jsme si masky a tancovali na diskotéce.

Občas nám i přálo sluníčko, takže jsme šli prozkoumat okolní hřišťátka. Jelikož opravili pár okolních silniček a chodníků, bylo pro nás i dostupnější velké hřiště v Radhošťské, kde se dětem moc líbí. Nejlepší je tam prý klouzačka a "skluzavky/dráhy pro kuličky". Bylo prima pozorovat, jak některé děti již mají velký zájem o tvoření věcí dohromady, o spolupráci - ukázkové bylo "pečení" dortíků, které skvěle zvládala Andy, Heduška, ale i kuchtík André a další kamarádi.

Děti si zkusily s tetou Anit postavit dohromady iglů z cukrových kostek, kde jsme použili maltu z cukru moučka a z vody. Jemná motorika nám při stavbě dala zabrat, ale odměnou nám bylo konečné posypání iglů kokolsem a třpytkami, přičemž doprostřed iglů tety ještě postavili zapálenou svíčku - a to bylo teprve magické. Při svíčce jsme si každý mohl něco přát. To bylo fajn!

Únorový měsíc, ač kratší než všechny ostatní, s sebou nesl ale i několik narozeninových oslav. Dohromady jsme měli tři párty. Nejstaršímu oslavenci, Palinkovi, byly už tři roky! Pochutnali jsme si na výborných muffinech od jeho maminky (moc děkujeme!!!) a hezky jsme si pohráli. Dalším oslavencem byli naši dva nováčci, kteří se u nás velmi rychle adaptovali. Druhé narozeniny nejprve oslavila Anežka, která si velice pochutnávala na výborném dortíku s borůvkami od maminky (moc děkujeme!!!) a posléze i milovník vláčků, Mikulášek, jehož maminka připravila neskutečně roztomilé "dortíkové" vláčky se šlehačkou, na kterých mohli děti oči nechat (hlavně Martínek, který  je v současnosti největším znalcem všech nádraží a motoráčků v Praze).

Velké díky patří všem rodičům, kteří měli zájem, aby děti oslavily své velké dny v kolektivu kamarádů - myslíme, že je důležité zažít si takové rituály v kolektivu, mít možnost sdílet radost a příjemné pocity a učit se implicitně jejich významu.

Všechny nás mrzelo, že jsme museli dle vládních nařízení 28.2. skupinku uzavřít, ale už se nemůžeme dočkat znovuotevření! Budeme mít určitě hodně "práce" s novou výzdobou a máme k tomu v kapse hodně legračních nápadů. 

Fotogalerie

fotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofoto